Schadevergoeding voor salmonella

Consumenten die ziek zijn geworden door met salmonella besmette gerookte zalm krijgen een schadevergoeding. Dit meldde visfabrikant Foppen uit Harderwijk aan persbureau ANP.

 

 

Aantoonbaar

In de verklaring van het bedrijf staat dat aan consumenten een vergoeding wordt ontleend. Echter moet aantoonbaar vaststaan dat zij ziek zijn geworden als gevolg van de salmonellabesmetting van de gerookte zalmproducten van Foppen.

‘Mensen moeten aannemelijk kunnen maken dat zij de zalm hebben gegeten’ meldt Martin de Haan in de Volkskrant. De Haan is directeur personenschade van Cunningham Lindsey Nederland, het expertisebureau dat optreedt namens de verzekeraar van Foppen. ‘Het moet juridisch aantoonbaar zijn. Er zullen specifieke vragen worden gesteld om hierover voldoende duidelijkheid te krijgen.’

Over de hoogte van de vergoedingen kan de Haan geen mededelingen doen. ‘We kijken wat juridisch gerechtvaardigd is in Nederland, qua materiële en immateriële schade. De concrete kosten die de mensen hebben gemaakt zijn hierbij belangrijk. En wat het smartengeld betreft, daar zijn geen wettelijke regels voor. In feite moeten we kijken naar wat de rechter in soortgelijke situaties zou toekennen.’

Aangifte

Letselschadespecialist Yme Drost maakte zondag 21 oktober in de Volkskrant al bekend dat slachtoffers aangifte gaan doen bij het Openbaar Ministerie (OM). De slachtoffers willen dat het OM onderzoekt in hoeverre Foppen zich schuldig heeft gemaakt aan het toebrengen van lichamelijk letsel door schuld.  Ondanks het bericht over schadevergoedingen zijn de slachtoffers niet van plan hun aangiftes tegen visfabrikant Foppen in te trekken.

‘Dit zijn twee trajecten die je los van elkaar moet zien’, aldus Drost. ‘Foppen heeft na de eerste besmettingen uitermate slecht gecommuniceerd. Mensen konden zich niet aan de druk onttrekken dat Foppen zich er gemakkelijk vanaf wilde maken. Mensen die hun schade meldden, kregen vervolgens niets te horen. Dat heeft bij mijn cliënten veel kwaad bloed gezet’.

Volgens Drost is de voedselveiligheid in het geding geweest. Hij vindt dat een onderzoek uit moet wijzen wat er fout is gegaan en of de salmonellabesmetting op tijd door Foppen is gemeld. ‘Hopelijk kunnen we uit dit ernstige incident lessen trekken voor de toekomst om herhaling daarvan te voorkomen’, zegt hij.

Het aantal slachtoffers van de met salmonella besmette zalm die schadevergoeding willen en zich bij Drost hebben gemeld, is inmiddels de 200 gepasseerd. Drost zegt via de verzekeraar van Foppen de toezegging te hebben gekregen dat de slachtoffers schadeloos zullen worden gesteld.

Slecht geïnformeerd

Uit een verklaring van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt echter dat Foppen al een paar dagen wist dat ook zalm verwerkt in salades mogelijk besmet was. Het publiek is hier pas twee dagen later over geïnformeerd.

‘Als Foppen de juiste tests had gedaan, waren er minder mensen ziek geworden’, aldus IJsbrand  Velzeboer, expert op het gebied van voedselveiligheid, in Trouw. De zalmschalen die volgens Foppen verantwoordelijk zijn voor de uitbraak gingen mogelijk wekenlang besmet over de lopende band.

Velzeboer plaatst kanttekeningen bij het aanwijzen van de poreuze schalen als boosdoeners: ‘Ten eerste moeten bedrijven analyseren of materiaal wel geschikt is voor gebruik met voedsel, dat is hier duidelijk niet het geval. Vervolgens had Foppen de schoonmaakprocedures moeten herzien om te kijken of die nog wel geschikt waren voor het nieuwe materiaal. In dit geval lijken de schalen mij niet goed schoongemaakt.’.

Onderzoek

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid stelt een onderzoek in naar de salmonella-uitbraak die is veroorzaakt door de zalm. Dat maakte de raad dinsdag 23 oktober bekend. Aanleiding voor het onderzoek zijn de ‘omvang en het verloop van de besmetting’, meldt de raad. Het onderzoek richt zich op de vraag hoe het betrokken visverwerkingsbedrijf, Foppen, als onderdeel van de keten van voedselproductie met het risico van salmonellabesmetting is omgegaan’, aldus de raad in een verklaring.

In het onderzoek bekijkt de raad ook hoe de overheid en Foppen de salmonellabesmetting hebben aangepakt en bestreden. Onderzoeken van de raad zijn gericht op lessen voor de toekomst en op het voorkomen van herhaling van bepaalde voorvallen. Schuldvraag en aansprakelijkheid blijven buiten beschouwing.

De bacterie

Zeker 950 mensen in Nederland werden ziek na het eten van de zalm van Foppen. Drie mensen zouden zijn overleden ten gevolge van een infectie met de Salmonella Thompson-bacterie. De besmetting werd op vrijdag 28 september ontdekt. Het betrof 100.000 verpakkingen uit een Griekse vestiging van het bedrijf. En niet alleen in Nederland werd de bacterie gevonden, ook in de Verenigde Staten zouden circa 100 mensen ziek zijn geworden.

Winkeliers waren eerder al gevraagd om de zalm uit de schappen te halen. Het ging om de verpakkingen waar de aanduidingen EL-41A82EC of NL-6115EG op stonden. Salmonella is een darmbacterie die via uitwerpselen terechtkomt in het milieu en in voedsel. Binnen 12 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel treden de eerste ziekteverschijnselen op zoals koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn. Vooral jonge kinderen en ouderen kunnen er last van hebben. Meestal verdwijnen symptomen na enkele dagen rust en veel drinken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s