Voedselweetje: grotere hersenen door gekookte groenten.

Omdat onze verre, verre voorouders ooit het gekke idee kregen om hun verzamelde groente te gaan koken, hebben wij nu zulke grotere hersenen. Braziliaanse wetenschappers deden een onderzoek naar de verschillen tussen de hersenen van mensen en apen, en kwamen tot deze conclusie.

Onderzoek
De wetenschappers keken naar de hoeveelheid voedsel die nodig is om hersenen te onderhouden. Zij kwamen er achter dat het aantal zenuwen in de hersenen afhangt van de hoeveelheid calorieën die een mens, of aap, binnenkrijgt. Apen zoeken de hele dag naar eten. Zij krijgen wel voldoende voedingstoffen binnen, maar niet genoeg om hun hersenen verder te ontwikkelen. Wij mensen krijgen die extra stoffen wel binnen, waardoor onze hersenen nu een stuk verder ontwikkelend zijn.

Gekookte vs. rauwe groente.
Door het koken van groente breek de celwandstructuur open. Hierdoor kan het lichaam de groente beter verteren en de voedingstoffen makkelijker opnemen.
Toch verdwijnt bij het koken van groente 10 tot 40 procent van de vitamines in het kookvocht. Vooral vitamine B en C en foliumzuur gaan verloren. De tomaat is hier een uitzondering op. Het lichaam neemt de voedingstoffen van een tomaat veel beter op als de vrucht gekookt is.

Advies.
Het voedingscentrum raadt aan rauwe en gekookte groente af te wisselen. Zo krijg je van allebei het beste binnen. Maar, wil je je hersenen verder ontwikkelen, dan raden de Braziliaanse onderzoekers aan vooral gekookt voedsel te eten.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s